Dubravko Detoni Poems

LJUBAVNI POZIV

Zaogrnut ću se tvojim glasom, tvojim glasom, i nevidljiv izići na ulicu. Stajat ću tamo s tvojim glasom, s tvojim glasom u sebi, a kuće će promicati pokraj mene kao umorni, napola potonuli parobrodi. I to će tako trajati stotinu, stotinu godina, sve dok ptice na preuzmu tvoj glas, tvoj glas, i ne podsjete me da bih i ja morao krenuti.... more »

LOVE CALL

I will clothe myself in your voice, in your voice, and invisibly I will go out into the street. I will stand there with your voice, with your voice inside me, and houses will pass me by like tired, half-sunken steamships. And it will last a hundred years, a hundred years, until birds take over your voice, your voice, to remind me I have to move on.... more »

SUKLAĐA

*

to je za pomislim drvenim glasom; već me vukao. stražar ništavila zalutao u bubnju.

*

proklinjanje grmlja, pogledaj, bilje nas ismijava. odbijena strijela našoj gadosti ono će odsad rasti iznutra. kuga male nesreće, vi šarenci mutni sanci i vi oparene slatke male ptice bjegunice.

*

(debata)

nepredviđeni mladi neprijatelj ili dolazak kao pljuckavo pjenušavi dio govora vojske suglasnika nasuprot ljepoti bande natapiranih samoglasnika pjevane s repovima sve u mišićavoj brzini jutra

*

(Betold Brecht)

gledajući desno i lijevo gledajući desno i lijevo ne videći ništa ne videći ama baš ništa do maglene dolame do puta crne šume do puta crne šume uspostavi drvo nit drma zlo

*

Ljepota prolazaše ulicom na jednoj nozi. Crveni čuperak namaljan put neba, neki skrovit znak, u zlu i muci dostignuto pitanje.

*

policijska muha udari u gong. meso kaplje s prozora. doviknuti da sam se rasuo.

*

pjesma je cluster užasa zatočen u stupu

*

Čujem da se smanjujete (neki grad se javio pod imenom zime). Kako je samo ispustio melodiju? Svi pate od rasporeda; naravno, zaboravljaju cvijeće. A tamo se svak potiho sladi (pažnja, ispravak). Istjerali su je čim shvatiš, smije se, tja, gotovo je.

*

(Rodoljublje)

Uzet ću sablju i u komad zraka upisati zvuk. To je neka melodija državnosti, u stazu ugrađen tuđi hod. To je neko jato s dušama iz regala. To je neki posao u basu, sivozelenkasti operetni duh.... more »

Dubravko Detoni Quotes

Comments about Dubravko Detoni

There is no comment submitted by members.